Ingrediente :
300-400 g legume (morcovi,gulii,telina,cartofi, mazare,ciuperci,conopida,boabe de porumb),30 g unt ( 30 ml ulei), 2-3 linguri apa, frunze de patrunjel, 1-2 catei de usturoi,o lingurita de zahar, sare
Tehnica prepararii:
Morcovul, gulia, telina, cartofii, sunt mai gustoase, daca soteul se prepara inabusit cu unt sau ulei, ca sa li se dezvolte mai bine aroma.Legumele, curatate de coaja, se taie in felii de 1/2 cm si feliile in betigase de 1/2 cm, sau se rad prin razatoarea cu gauri mari, prin miscari numai inainte, ca sa iasa ca niste taitei lungi.Se pun in cratita cu putin unt sau ulei (30 g), se amesteca 2-3 minute, pe foc mic (nu direct pe flacara), ca sa-si dezvolte aroma, apoi se adauga 2-3 linguri cu apa fierbinte.Se lasa la foc mic acoperite, amestecand din cand in cand si adaugand cate putina apa cand scade, pana cand se inmoaie bine.Cand sunt fierte, apa trebuie sa fie complet scazuta.
Se ia cratita de pe foc, se adauga cateva bucatele de unt proaspat, patrunjel taiat marunt si un varf de lingurita cu sare (depinde de cantitatea legumelor).La final, pentru gust mai picant, se pot pune 1-2 catei de usturoi taiati marunt, sau putin zahar, facultativ. Se serveste cald.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu