RSS

duminică, 29 ianuarie 2012

CIORBA CU SPANAC SI CARNATI AFUMATI

Ingrediente:
1 ceapa alba, 1 ardei gras rosu si 1 ardei gras galben, frunze de spanac, 2 morcovi, 2 fire carnati afumati, 2 cartofi mici albi, ulei 150 ml, smantana 150 ml, 1 lingurita vegeta, sare, piper

Tehnica prepararii:
Se curata si se spala bine toate legumele. Morcovul, ceapa ,ardeiul, cartofii se taie cubulete,
Intr-o cratita se pune ulei 150 ml, ceapa taiata marunt se pune la calit cu putina sare si putina boia, cand incepe sa se rumeneasca se adauga ardeiul taiat cubulete, apoi rondelele de morcovi. Apoi se adauga carnatii taiati felii. Dupa ce se rumenesc putin, se adauga putina apa, si vegeta si apoi se adauga cartofii; se lasa sa fiarba putin. Spre final se adauga si frunzele de spanac intregi sau rupte in bucati mai mici, se mai fierbe putin, iar apoi se adauga si smantana in ciorba. Se potriveste gustul cu sare si piper. Se serveste fierbinte, cu cascaval gras ras deasupra.





PAELLA

Paella reprezinta un deliciu traditional spaniol, un fel de mancare foarte asemanatoare cu pilaful romanesc sau risotto-ul italian, delicioasa, consistenta si savuroasa. Se serveste la pranz sau la cina si contine in general orez, legume si diferite specialitati de carne. Paella se gateste aproape peste tot in lume, in restaurantele cu specific spaniol sau sud-american, insa si francezii sau italienii sunt incantati sa gateasca acest preparat, devenind astfel un deliciu preferat de comunitatile europene.
Paella isi are originea in secolul al 19-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei.Multi straini considera paella ca mancarea traditionala spaniola, insa localnicii din peninsula o considera doar o mancare valenciana.
Exista trei tipuri de paella: Paella valenciana, Paella de marisco (cu fructe de mare) si Paella mixta (cu mai multe tipuri de carne - pui, fructe de mare, peste, porc, vita, miel). Ingredientele de baza raman insa orezul alb, sofranul si uleiul de masline.
In general, aceasta specialitate se gateste intr-un vas special, denumit “ paellera” dupa numele preparatului, un vas rotund, larg, mai inalt si cu doua manere. In lipsa acestui vas special, eu am utilizat un wok din dotare....
Ingrediente:
200 g carne de pui, 4 catei de usturoi, 1 ceapa mare alba, 1 ardei gras mare, 10 masline verzi mari (fara samburi), 100 g ciuperci champignion mici, 6 linguri de ulei de masline, 1 ardei iute mediu, 200 ml vin alb sec, 350 g de orez alb, 700 ml supa de pui, 1 varf de lingurita de sofran, 4 frunze de dafin, 200 g rosii cherry, 50 g mazare verde, 1 lamaie, sare, piper

Tehnica prepararii:

Carnea de pui se spala, se taie feliute si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Ceapa se curata si se toaca marunt, iar usturoiul la fel. Ardeiul se curata si se taie marunt. Maslinele se taie in bucati si ciupercile se spala.
In wok se pune uleiul de masline, se incalzeste si se pun la calit, pe rand, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, toate taiate marunt.Dupa ce s-au calit, se pun si bucatile de carne. Apoi se adauga maslinele si ciupercile, se lasa sa fiarba la foc mic.Se adauga mai apoi ardeiul iute tocat marunt, se pune vinul si se mai lasa la fiert , la foc mic 10 minute. Cand s-a evaporat aproape tot vinul se pune orezul spalat bine, se amesteca, apoi se pune sare, sofranul, frunza de dafin, rosiile cherry taiate cubulete mici, si, la final mazarea verde.Se adauga apoi supa de pui, zeama de la o lamaie si se lasa la fiert, la foc mic, pana se fierbe bine orezul.
Se poate decora cu lamaie si cu patrunjel verde.





vineri, 27 ianuarie 2012

GAZPACHO supa sau salata

Gazpacho este o supa de legume, preparata la rece (fara fierbere) ce se serveste inaintea felului principal in zilele toride de vara. Daca esti la dieta, aceasta supa rece de legume iti va domoli foamea si-ti va permite sa inchei masa inainte de a termina felul principal de mancare.
Gazpacho are putine calorii, este plina de vitamine si poate fi o minunata alternativa atunci cand te-ai saturat de salate (de salatele servite inaintea felului principal – conform principiului “volum mare cu calorii putine”)- aceasta supa de legume este originara din Andaluzia (cea mai sudica si mai mare regiune a Spaniei), iar compozitia si gustul sau stang arsita verilor incinse- este de fapt o salata care poate deveni si mai lichida.






Salata Gazpacho:
Ingrediente:
2 castraveti mari, 2 -3rosii, 2 catei de usturoi, 4 linguri otet balsamic, 100 ml ulei de masline, 2 ardei grasi verzi, 1 ardei kapia rosu, 2 fire ceapa verde, 1 ceapa rosie, crutoane din paine prajita taiata cuburi.
Tehnica prepararii: Castravetele se curata de coaja, se taie in doua pe lung si se taie cuburi. Rosiile se taie cubulete, ardeii se curata si se taie felii, ceapa verde se toaca marnt si cea rosie se taie felii mai mici. Toate legumele se pun in bolul pentru salata. Apoi, otetul balsamic se amesteca cu usturoiul zdobit, se pune peste legume in bol si apoi se adauga uleiul in fir subtire. Dupa preferinta consumatorilor, se pot adauga si oua fierte tari, taiate marunt si cateva cuburi de branza feta grasa. Bolul cu acest amestec se acopera si se da la frigider vreo 2 ore. Inainte de servire se adauga in salata cuburile de paine si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper. Se serveste rece.

Diferenta intre salata si supa rece Gazpacho este lichidul, astfel ca daca peste acest amestec de salata se toarna un sos de rosii rece si se pun cateva frunze de busioc tocate sau intregi, se obtine supa renumita.


SALATA CAESAR

O salata rapida, usoara, delicioasa care prinde bine in orice moment al zilei:

Ingrediente:
200 g piept de pui la gratar taiat felii, salata verde (atat simpla cat si creata), crutoane (din paine prajita ) si un dressing (dupa o reteta pe care am gasit-o pe blogul preaminunat al lui Teo, (http://gospodini.blogspot.com - eu am modificat putin cantitatile si am facut mai mult dresing, pentru a-l servi si cu alte preparate , nu doar la aceasta salata), care zice ca ne trebuie 200 g de smantana, 100 ml  de lapte, 3 catei de usturoi zdrobit, 2 cepe verzi taiate marunt, putin patrunjel tocat, - in plus, eu am pus si putin marar tocat si 2 linguri de maioneza, sare si piper.
Se amesteca ingredientele , se face un sos delicios care se pune peste salata verde cu pieptul de pui si rezulta o delicatesa.

duminică, 15 ianuarie 2012

PASTE AL'ARABIATTA

Ingrediente:
500 g paste, 1 lingura de unt, 2 linguri de ulei de masline, 5-6 catei de usturoi, 450 g pasta groasa de rosii, 1 lingura pasta de ardei dulce, 1 lingurita pasta de ardei iute(pasta picanta ),  1/4 lingurita de chilli dat prin rasnita, parmezan ras pentru decor, sare si piper

Tehnica prepararii:
Intr-o tigaie se pune untul la topit, se pune usturoiul taiat marunt, se caleste putin, apoi se adauga uleiul de masline, apoi se adauga pasta de rosii, pastele de ardei, se lasa putin la fiert; la final se adauga chilli dat prin rasnita, sare si piper dupa gust, se mai lasa sa dea un clocot.
Pastele se fierb si se pun la scurs. Apoi se aseaza pe farfurie pastele, sosul deasupra si peste el se rade parmezan. Se serveste cald, ornat cu frunze de patrunjel verde sau cu frunze de busuioc.







COZONACEL NEMTESC AROMAT

Ingrediente:
600 g faina, 300 g zahar tos, 5 oua, 250 g unt, 200 ml lapte dulce,200 g crema de branza (Almette sau Philadelphia) , 150 g samburi de nuca, 150 g stafide, 200 g bucatele ciocolata alba si maro, fructe confiate bucatele, esenta rom, 3 linguri coniac, 1 praf de copt, 2 plicuri de zahar vanilat, coaja rasa de portocala, bucati mici portocale

Tehnica prepararii:
Intr-un vas se pune untul (moale, tinut la temperatura camerei), peste el se adauga zaharul. Se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia, apoi se adauga si ouale intregi, se amesteca bine. Apoi se adauga crema de branza , se amesteca, se pune apoi si laptele, se amesteca din nou. Apoi se adauga incet si treptat faina, amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand se omogenizeaza compozitia .Apoi se adauga coniacul, romul, coaja de portocala rasa, praful de copt si zaharul vanilat, dupa aceea se adauga si nuca, stafidele , fructele confiate si bucatelele de ciocolata alba si maro, compozitia se amesteca bine, pana se obtine un aluat moale.
Aluatul se pune intr-o tava (bine unsa cu ulei si tapetata in prealabil cu faina) si se lasa sa stea la temperatura camerei timp de 45-50 minute. Dupa ce a stat asa se da la cuptorul incalzit in prealabil, se coace la foc moderat timp de o ora.Cand e gata de copt se scoate din tava.
 Se poate tavali prin zahar pudra cat e inca caldut. Pentru a se pastra moale se tine invelit.








 - echipa mea de ajutoare in bucatarie...

 - ajutoare de nadejde....mereu la datorie....




RULOURI APERITIV

Rulourile aperitiv sunt usor de realizat, sunt foarte aspectoase pentru platouri, dar mai ales sunt foarte gustoase.
Se foloseste sunca felii (eu fac rulourile din sunca Sissi de la Caroli) sunca care se umple fie cu crema de hrean pentru rulouri cu hrean, fie cu salata de boeuf sau salata a la russe. Se umplu feliile de sunca, apoi se ruleaza cu grija pentru ca sa nu iasa umplutura si dupa rulare se prind cu scobitori (eu am folosit scobitori ornamentale cu stegulete).
Se pregatesc inaintea servirii mesei caci altfel se oxideaza.

miercuri, 4 ianuarie 2012

APERITIVE FRIGARUI RECI

Pentru o servire surprinzatoare a unei mese festive, printre alte preparate va recomand si frigaruile reci; pe betele de frigarui se pot realiza diferite aranjamente cu legume, branza, masline, boabe de struguri-depinde de fiecare cata imaginatie are:




CHIFTELE

Pentru a pregati " CHIFTELE" avem nevoie de 800 g carne tocata in amestec, carne tocata de porc amestecata cu carne tocata de vita, 2 oua intregi, miezul de la o felie de paine, 1 cartof mare, 3 catei de usturoi, sare, piper, putina boia, ulei pentru prajit

Miezul de paine se pune la inmuiat in lapte, cartoful se curata, se spala si se da pe razatoare, usturoiul se curata si se zdrobeste.
Carnea tocata se pune intr-un vas, peste ea se pun ouale intregi, apoi miezul de paine scurs, apoi cartoful razuit scurs si el, usturoiul zdrobit, se pun condimentele si se amesteca bine.
Din compozitia obtinuta se formeaza bile mai mici daca chiftele se servesc pe platou ca si aperitiv, sau bile mai mari daca se servesc ca si fel principal langa garnitura. Chiftele se prajesc bine pe toate partile si cand sunt gata se scot pe un servet la scurs.

SNITELE DIN PIEPT DE PUI

Pentru binecunoscutul preparat denumit " SNITEL", avem nevoie de piept de pui (eu folosesc piept de pui gata feliat Fragedo-astfel obtin snitele frumoase, egale ca si dimensiune si grosime)in greutate de 800 g, vreo 4 oua mai mari, putina faina, condimente si ulei pentru prajit.

Fiecare felie de piept de pui se bate cu ciocanelul de snitele, apoi se condimenteaza, apoi se trece fiecare bucata prin faina, se da prin ou si se pune la prajit in ulei incins.Dupa ce a prins o crusta rumena si pe o parte si pe cealalta, eu dau din nou snitelul prin oul batut si il mai prajesc o data pe fiecare parte, astfel devine foarte pufos. Cand s-a prajit snitelul se pune la scurs pe un servet apoi se pune pe platou.


Pentru reteta de snitel vienez, dupa ce s-a trecut prin faina si ou, snitelul se da si prin pesmet si abia apoi se pune la prajit pe fiecare parte.

luni, 2 ianuarie 2012

CREMA TIRAMISU LA PAHAR

Este un desert delicios si racoros, rapid si foarte usor de preparat.
  Avem nevoie de 6 oua, 500 g Mascarpone " vero" si  200 g zahar.
Se separa galbenusurile de albusuri, galbenusurile se freaca bine cu zaharul, pana se obtine o crema deschisa la culoare, de un galben pal, apoi se incorporeaza in crema Mascarpone si se amesteca foarte bine. O data compozitia amestecata se pune la frigider vreo 10 minute, timp in care albusurile se bat spuma foarte tare, cu un praf de sare. Cand albusurile sunt gata, se scoate amestecul de galbenusuri cu Mascarpone, acesta se incorporeaza treptat si incet in albusuri. Se amesteca bine.
Se pune in pahare, se orneaza cu crema de ciocolata si se da la frigider.
Se serveste rece.

SALATA DE ICRE

Ingrediente:
100 g de icre de peste, 4 felii de franzela pufoasa fara coaja, 6 linguri de lapte, 4 linguri de suc de lamaie, 4 linguri de sifon, 1 ceapa mica, 200 ml ulei de masline

Tehnica prepararii:
Painea rupta in bucatele se stropeste cu lapte si, dupa ce s-a inmuiat, se sfarama bine. Icrele se incalzesc putin, eventual in cuptorul cu microunde, pentru a se marunti mai usor. Se pun apoi icrele peste paine, se pune si zeama de lamaiesi totul se amesteca foarte bine, pana se sparg icrele (se pot si amesteca cu blenderul).Apoi, dupa ce s-au amestecat, se toarna incet in amestec ulei, amestecand continuu, ca la maioneza. Se adauga ulei putin cate putin, se amesteca incet, pana devine o compozitie consistenta. Se stropeste cu apa minerala, apoi se continua adaugarea de ulei si se amesteca.
 La final se condimenteaza cu sare, dupa gust, piper, se adauga ceapa tocata foarte marunt si putin suc de lamaie.
Salata de icre se serveste rece, pe tartine din  paine prajita.


SALATA DE BOEUF

Ingrediente:
500 g carne vita amestecata cu piept de pui, 4-5 cartofi albi,10 morcovi mari, 1 bucata mare de telina, 200 g mazare ,200 g gogosari murati,200 g castraveti murati in otet, 200 g maioneza , 3-4 linguri de mustar, sare si piper, putina zeama de lamaie


Tehnica prepararii:
Carnea se spala si se fierbe in apa cu sare, legumele se curata, se spala si se fierb in apa cu sare (eu le fierb separat, nu impreuna cu carnea).
Dupa ce s-au racit se toaca atat carnea de pui cat si cea de vita in bucati marunte, de asemenea se toaca si toate legumele cubulete marunte, inclusiv gogosarii si castravetii. Singurele care nu se toaca sunt boabele de mazare. Gogosarii si castravetii se pun la scurs intr-o strecuratoare ca sa nu lase multa zeama si sa inmoaie maioneza.
Se amesteca intr-un vas mare legumele si carnea tocate in cubulete si se adauga maioneza din care opreste 1 lingura si pentru decor. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, inainte de a pune maioneza se poate stropi cu putina zeama de lamaie.

Daca se elimina carnea din reteta se obtine reteta de salata a la russe, des utilizata pentru umplerea rosiilor la aperitive,sau pentru tartine.





SALATA DE VINETE CU MAIONEZA

Avem nevoie de 500 g de vinete, 150 g de maioneza, 1 ceapa mai mica,  sare, piper.
Vinetele se coc, se curata de coaja si se toaca marunt. Peste vinete se pune ceapa tocata marunt, sare, piper si maioneza. Se amesteca bine, se condimenteaza dupa gust.
Se servesc ca atare, pe paine sau tartine, sau se pot umple legume ca rosii sau ardei cu  vinete cu maioneza.




SALATA DE CIUPERCI CU MAIONEZA

Pentru aceasta reteta extrem de simpla avem nevoie de 300 g ciuperci, 3 catei de usturoi, 200  g de  maioneza, 3 linguri de smantana, sare si piper.
Ciupercile se fierb si se lasa la scurs. Cand sunt gata de scurs se pun intr-un vas, peste ele se pune usturoiul curatat si zdrobit, se pune sare si piper, apoi se adauga maioneza amestecata cu smantana.
 Compozitia astfel obtinuta se condimenteaza si se da la frigider.
Se serveste rece, pe tartine.


APERITIV DOBOS DE SUNCA SI CASCAVAL

Ingrediente:
300 g cascaval, 300 g de sunca fina (eu folosesc sunca Sissi de la Caroli), 1 cub mic de unt


Tehnica prepararii:
Cascavalul si sunca se taie felii egale (este bine sa aiba aceleasi dimensiuni pentru a realiza cu usurinta dobosul-); apoi incep sa se aseze in straturi : prima se pune o felie de cascaval, se unge cu un strat subtire deunt, apoi o felie de sunca, iar se unge cu putin unt, apoi o felie de cascaval si se continua pana obtinem inaltimea dorita. La final, se ia toata compozitia si se da la frigider pentru a se intari. Dupa ce se scoate de la rece se portioneaza dupa preferinta, atat sub forma de triunghi cat si de patrat. Se orneaza fiecare bucata de dobos cu cate o maslina neagra,prinsa cu o scobitoare, pentru a desavarsi decorul.

ARDEI SI ROSII UMPLUTE CU CREMA DE BRANZA

Acesta este un aperitiv pe care il pregatim destul de des, intrucat este si gustos si aratos si ne aduce aminte de copilarie (mie imi facea bunica mea "inghetata" de ardei umpluti cu o branza framantata deosebita din Muntii Apuseni).
Se ia un ardei gras, se taie capacul cu coada, se curata interiorul de seminte si se umple cu crema de branza.La fel si n cazul rosiilor, se taie un capac deasupra rosiei si se curata complet interiorul cu o lingurita, apoi se umple cu crema de branza.

Crema de branza:
Se amesteca bine urmatoarele ingrediente: 100 g de branza proaspata de vaca, 1 lingura de smantana, 1 cutie de crema de branza fina (eu am folosit Almette Yogurt de la Hochland), sare, marar tocat, cozi de ceapa verde tocate, 1 ou. Cand compozitia este legata, cu ea se umplu legumele.

Ardeii si rosiile umplute cu branza pot fi servite intregi pe platou, dar si taiate felii.




OUA UMPLUTE

Ingrediente:
10 oua mari, 300 g maioneza, 150 g smantana, 1 pateu mare, sare, piper

Tehnica prepararii:
Ouale se pun la fiert in apa rece cu un praf de sare, se lasa sa fiarba foarte bine.Cand sunt gata de fiert se curata de coaja, se taie in 2 parti si se scot galbenusurile.
Separat, intr-un bol se face o maioneza tare, in care se adauga si smantana.
 In vasul in care s-au pus galbenusurile se adauga si pateul, apoi se pun cateva linguri de maioneza cu smantana si putina sare. Se amesteca bine pana se omogenizeaza compozitia.
 Cu aceasta compozitie se umple fiecare jumatate de albus de ou si se aseaza pe un platou pe care s-a pus prima data un strat de maioneza cu smantana.
Dupa ce s-au umplut toate jumatatile de ou, se decoreza dupa preferinte (noi am ornat cu ridichi si boabe de piper sub forma unor soricei jucausi).