RSS

duminică, 29 ianuarie 2012

PAELLA

Paella reprezinta un deliciu traditional spaniol, un fel de mancare foarte asemanatoare cu pilaful romanesc sau risotto-ul italian, delicioasa, consistenta si savuroasa. Se serveste la pranz sau la cina si contine in general orez, legume si diferite specialitati de carne. Paella se gateste aproape peste tot in lume, in restaurantele cu specific spaniol sau sud-american, insa si francezii sau italienii sunt incantati sa gateasca acest preparat, devenind astfel un deliciu preferat de comunitatile europene.
Paella isi are originea in secolul al 19-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei.Multi straini considera paella ca mancarea traditionala spaniola, insa localnicii din peninsula o considera doar o mancare valenciana.
Exista trei tipuri de paella: Paella valenciana, Paella de marisco (cu fructe de mare) si Paella mixta (cu mai multe tipuri de carne - pui, fructe de mare, peste, porc, vita, miel). Ingredientele de baza raman insa orezul alb, sofranul si uleiul de masline.
In general, aceasta specialitate se gateste intr-un vas special, denumit “ paellera” dupa numele preparatului, un vas rotund, larg, mai inalt si cu doua manere. In lipsa acestui vas special, eu am utilizat un wok din dotare....
Ingrediente:
200 g carne de pui, 4 catei de usturoi, 1 ceapa mare alba, 1 ardei gras mare, 10 masline verzi mari (fara samburi), 100 g ciuperci champignion mici, 6 linguri de ulei de masline, 1 ardei iute mediu, 200 ml vin alb sec, 350 g de orez alb, 700 ml supa de pui, 1 varf de lingurita de sofran, 4 frunze de dafin, 200 g rosii cherry, 50 g mazare verde, 1 lamaie, sare, piper

Tehnica prepararii:

Carnea de pui se spala, se taie feliute si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Ceapa se curata si se toaca marunt, iar usturoiul la fel. Ardeiul se curata si se taie marunt. Maslinele se taie in bucati si ciupercile se spala.
In wok se pune uleiul de masline, se incalzeste si se pun la calit, pe rand, ceapa, usturoiul, ardeiul gras, toate taiate marunt.Dupa ce s-au calit, se pun si bucatile de carne. Apoi se adauga maslinele si ciupercile, se lasa sa fiarba la foc mic.Se adauga mai apoi ardeiul iute tocat marunt, se pune vinul si se mai lasa la fiert , la foc mic 10 minute. Cand s-a evaporat aproape tot vinul se pune orezul spalat bine, se amesteca, apoi se pune sare, sofranul, frunza de dafin, rosiile cherry taiate cubulete mici, si, la final mazarea verde.Se adauga apoi supa de pui, zeama de la o lamaie si se lasa la fiert, la foc mic, pana se fierbe bine orezul.
Se poate decora cu lamaie si cu patrunjel verde.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu