RSS

sâmbătă, 20 august 2011

DULCEATA DIN COJI DE PEPENE VERDE ( LEBENITA)


Ingrediente:
3 kg coaja de lebenita, 2 kg zahar, 2 lamai.

Tehnica prepararii:
De pe cojile de lebenita se curata partea verde, subtire; pe coaja se poata lasa si un strat subtire rosu, miez de lebenita. Cojile se taie apoi cubulete, se pun intr-un vas cu apa si se pun la fiert pana se inmoaie. Apoi se scot si se pun la scurs.

 Intre timp, se fierbe un sirop din zahar si apa, cand s-a legat si e destul de gros se adauga cubuletele fierte din coji de lebenita; se amestece bine si se pune dulceata la fiert, la foc mic; cand incepe sa se lege se adauga sucul de lamaie, se fierbe bine si se aduna spuma. 

Se lasa la fiert pana se ajunge la consistenta dorita.

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu