RSS

sâmbătă, 20 august 2011

DULCEATA DE GUTUI

Ingrediente:
2 kg de gutui bine coapte, 2.5 kg de zahar, 4 pahare cu apa.

Tehnica prepararii:
 Gutuile se aleg cele mai coapte; se spala bine, apoi se curata de coaja, se taie in 4, se curata bine si in interior si se taie in cubulete sau feliute subtiri.

Intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa si se fierb, pana se obtin un sirop de consistenta groasa.Siropul se fierbe bine si apoi se adauga acolo gutuile.Dulceata se fierbe la foc mic,in timpul fierberii se amesteca des si se aduna spuma care se formeaza deasupra pe dulceata.Se fierbe cam 20-25 minute la foc mai mare, apoi, se da focul incet si se lasa la fiert pana se leaga dulceata (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu