RSS

luni, 25 iulie 2011

TORT MAKEDONIAN ALB CU NUCI

Ingrediente:

Pentru blatul cu nuci : 8 oua, 160 g de zahar, 180 g nuci macinate, 2 linguri de faina, 80 g ciocolata, 1 lingura de unt si 1 lingura de faina pentru tava
Pentru blatul alb : 5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 2 linguri de ulei, 2-3 picaturi de zeama de lamaie, 1 lingura de margarina si hartie pt copt
Pentru crema : 400 g zahar, 220 ml apa, 320 g ciocolata de menaj, 5 oua, 100 g nuci macinate, 50 g ciocolata, 2 albusuri de ou, 150 g de zahar

Tehnica prepararii:

Blat cu nuci – se separa albusurile de galbenusuri, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, apoi galbenusurile, nucile macinate, faina si ciocolata rasa, amestecand incet de jos in sus. Compozitia se toarna intr-o cratita unsa cu unt si tapetata  cu faina, se da la cuptorul preincalzit, si se coace la foc mediu timp de 40 minute; se scoate dupa ce s-a  copt si se lasa la racit, apoi se taie in 2 foi, pe orizontal.
Blatul alb- Se bat spuma albusurile cu zeama de lamaie, se bate bine pana se intareste. Se incorporeaza incet faina si uleiul, se toarna apoi compozitia intr-o cratita unsa cu margarina si tapetata cu hartie de copt; compozitia se coace  la foc mediu 30 minute.
Crema: Intr-o cratita de teflon se pune  apa cu 200 g de zahar la fiert, se fierbe la foc mic pana cand se obtine un sirop nu foarte gros; se stinge focul si in sirop se adauga ciocolata de menaj rasa, ouale  si restul de zahar ; se amesteca bine si cand crema s-a ingrosat se adauga si nucile macinate. 

Aranjarea tortului se face in felul urmator: se aseaza o felie de blat cu nuci, se intinde crema subtire, apoi se adauga blatulb, apoi iar crema si la final ultima parte de blat cu nuci si crema. Tortul se imbraca in frisca sau se bate albus cu zahar, se fierbe pe aburi pana cand se intareste si se adauga ciocolata de menaj alba rasa, obtinandu-se o compozitie alba pt ornat tortul. 

Se orneaza deasupra cu jumatati de nuci.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu