RSS

joi, 29 decembrie 2011

TORT RED VELVET

Blat de tort:
8 ouă, 8 linguri de apa, 16 linguri făină, 18 linguri zahăr, 3 plicuri de zahar vanilat, un plic praf de copt, 2-3 linguri colorant alimentar rosu

Se separa galbenusurile de albusuri. Intr-un vas se pun albusurile, apa, praful de copt si se bat bine, pana se formeaza o spuma densa. Se adauga apoi zaharul, si se bat bine in continuare. Apoi se adauga galbenusurile , se amesteca, si spoi se adauga treptat faina, amestecandu-se incet, pentru a deveni o compozitie omogena. La final, incet, se amesteca in compozitie si colorantul alimentar rosu, se amesteca pana devine omogen.
Compozitia de pune la copt intr-o tava rotunda, cu diametrul de 26 cm, tava tapetata in prealabil cu faina si hartie de copt. Se coace la 180 de grade, 45-50 minute.
Dupa ce blatul se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca, apoi se taie in felii egale.


Crema:
350 g mascarpone, 300g crema de branza, 3 pliculete de zahar vanilat, 200 g zahar pudra, 600 ml frisca lichida

Intr-un vas se amesteca cu un mixer atat crema de branza cat si crema mascarpone ( la temperatura camerei, sa fie mai moi) pana se obtine o crema fina, apoi se adauga vanilia si zaharul pudra si se mixeaza din nou pana la omogenizare completa a compozitiei obtinute.
Separat se bate frisca, apoi aceasta se adauga cate 2 linguri, pe rand, la crema de branza amestecand continuu.
Crema astfel obtinuta se pune la frigider pentru o ora, pentru a se intari putin.
Se ia blatul , se taie si se umplecu crema racita. Tortul se orneaza dupa prefrinte, cu frisca sau crema lui, apoi se da din nou la frigider.
Se serveste rece.






luni, 26 decembrie 2011

SARMALUTE IN FOI DE VARZA

Ingrediente:
800 g carne de porc, amestec carne de porc si vita, 4 cepe potrivite, 150 g orez, 2-3 capatani potrivite de varza murata , 100 ml pasta de rosii, boia, sare, piper, ulei 150 ml

Tehnica prepararii:
Varza murata se lasa la desarat in apa rece 1 ora; ceapa se curata, se toaca marunt si se caleste in ulei si o lingura de apa; apoi se adauga si orezul se mai lasa un minut la inabusit si se ia de pe foc. Se adauga sare, piper, boia, putin cimbru si se lasa sa se raceasca bine. Dupa ce s-a racit, se amesteca cu carnea tocata, eventual se mai condimenteaza, pana devine o umplutura legata.
 Foile de varza se desfac incet, pentru a nu se rupe. Se indeparteaza cu cutitul nervurile si cotoarele, se taie in jumatati foile care sunt mai mari, foile mai mici se lasa asa, apoi pe fiecare frunza se pune carne si se invelesc sarmalele, avand grija sa fie bine rulate, sa nu se desfaca in timpul fierberii.
Se toaca fideluta cateva foi de varza pentru a se pune intre straturile de sarmale.
 Pe fundul unui vas ceramic se pune niste varza tocata, se aseaza un strat de sarmale, se pun cativa carnati afumati si cateva bucati de ciolan dezosat afumat, apoi iar varza, apoi iar sarmale si tot asa pana se ajunge in partea superioara a vasului. Peste ultimul strat se aseaza si cateva frunze intregi de varza, care sa acopere ca un capac sarmalele.
 Peste sarmale in oala se pune un amestec de apa cu putina sare si vegeta si pasta de rosii. Vasul se pune la fiert, de preferinta in cuptor, ca sa fiarba incet.

 Sarmalele se servesc fierbinti, cu smantana, mamaliguta si / sau ardei iute.


COVRIGEI CU SUSAN

Ingrediente:
500 g faina, 2 albusuri, 1 galbenus, 250 g margarina, 3 linguri smantana, 10 g drojdie proaspata, 1 praf de sare, 3 linguri lapte cald, seminte de susan prajite

 Tehnica prepararii:
Intr-un vas mai mare se cerne faina. In mijlocul acesteia se pune  drojdia dizolvata in lapte cald, albusurile batute putin, smantana, margarina moale si un praf de soare. Se amesteca toate ingredientele si se framanta apoi un aluat omogen, elastic, care se lasa timp de 30 minute la dospit, acoperit, intr-un loc caldut.
 Aluatul se intinde intr-o foaie subtire, apoi cu forma de covrigei se decupeaza . Covrigeii se ung cu putin galbenus de ou (batut bine in prealabil) si deasupra lor se presara seminte de susan.
Covrigeii se aseaza  intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit circa 20-30 de minute, pana se rumenesc si devin fragezi.



PRAJITURA DOUBLE CREAM - CIOCONUC

Ingrediente:

Blat: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un plic de zahar vanilat, 2 linguri cacao, un plic de praf de copt.

Crema de nuci: 150 g de unt, 100 g de nuca macinata, 200 ml de lapte, 2 linguri de zahar, 1 lingura de rom, 1 lingura mare de faina, 100 g stafide inmuiate bine in rom

 Crema de ciocolata:  200 ml de lapte, 1 ou, 2 linguri de zahar, 150 g de unt, 1 lingura de faina, 2 linguri de cacao

 Glazura:
200 ml de frisca, 75 ml de lapte, 1 lingura de rom, 75 g de zahar, 2 linguri de cacao


Tehnica prepararii:
Se ung cu unt 2 tavi de aceeasi dimensiune. Cuptorul se porneste pentru a fi incalzit.
Se fac 2 blaturi, unul cu vanilie si celalalt cu cacao, in felul urmator:
- se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se bat spuma tare cu zaharul, apoi se amesteca cu galbenusurile, si , la final se adauga faina in compozitie, apoi se pune si praful de copt.
Compozitia se imparte in 2 parti egale: intr-o compozitie se adauga si 2 linguri de cacao, iar in cealalta se adauga 2 pliculete de zahar vanilat. Fiecare dintre cele 2 compozitii se aseaza in cate o tava unsa in prealabil cu unt.
 Se coace pe rand fiecare blat, cate 15-20 minute. Cand sunt gata, se scot blaturile si se aseaza pe cate o planseta pentru a fi lasate la racit.

 Crema de nuci  se pregateste  amestecand nucile macinate cu unt, lapte, zahar, faina si rom. Toate ingredientele se amesteca, se fierb pe baie de aburi pana se ingroasa, apoi se lasa la racit.
Dupa ce crema s-a racit se intinde peste blatul de vanilie, se presara peste ea stafidele inmuiate in rom si deasupra se aseaza blatul de cacao.

Peste blatul de cacao se intinde crema de ciocolata facuta astfel: se amesteca laptele, oul batut, untul, faina, zaharul si cacao, se amesteca bine si se pune la fiert pe baie de aburi pana se ingroasa. Cand e rece se intinde peste blatul de cacao.

Prajitura astfel obtinuta se da la rece si se deoreaza cu glazura fiarta din ingredientele enumerate la inceput, sau se mai poate decora si numai cu frisca sau numai cu ciocolata.




PRAJITURA DOBOS

Ingrediente pentru  foi: pentru fiecare foaie a prajiturii se folosesc 3 oua- 3 albusuri se bat spuma cu 3 linguri de zahar, apoi se adauga galbenusurile, 1 pliculet de zahar vanilat si 1/4 esenta de rom, apoi se amesteca cu 3 linguri de faina. Din compozitia mai sus mentionata se coace o foaie pentru dobos, in tava, pe hartie de copt.
Dupa ce s-a copt foaia, se desprinde  repede de pe hartia de copt, pana este fierbinte, pentru ca sa nu se lipeasca.

 Se coc astfel 7-8 foi pentru dobos.

Pentru crema, se amesteca 2 budinci de ciocolata cu 350 g de zahar si lapte, se fierbe bine pe baie de aburi apoi se da la racit. Cand este rece, budinca se amesteca cu 2 pachete de unt facut spuma in prealabil.
Crema astfel obtinuta se aseaza intre foile de dobos.

 La final, peste ultima foaie, se poate orna cu glazura de ciocolata sau cu  zahar caramelizat.



duminică, 25 decembrie 2011

Merry Christmas - 2011-


“ Hei Hei, dragii mosului...” , cam asa isi incepe si Mos Craciun povestile de iarna catre copiii care il asteapta cu nerabdare....
Iata ca si blogul meu a ajuns in primul Craciun din existenta sa....drept pentru care o sa va prezint o particica din modul in care sarbatorim Craciunul in familia noastra...

Sarbatorile de iarna sunt una dintre ocaziile cele mai placute pentru a petrece timp impreuna cu familia. Luna decembrie, in care noptile sunt cele mai lungi din an, este, mai ales pentru copii, cea mai placuta perioada .Chiar daca unii aleg sa calatoreasca in perioada sarbatorilor de iarna, pentru noi, sarbatorile din luna decembrie se petrec in familie, acasa.

Craciunul este sarbatoarea care , prin traditie,e o sarbatoare de familie. Oricat de greu ar fi anul, si oricat de departe am fi de casa ,de Craciun ne dorim sa ajungem acasa, ne dorim sa intampinam nasterea pruncului Isus in mijlocul familiei, sa fim toti pentru a ne bucura cu drag de acesta sarbatoare.

Nimic nu este mai frumos si mai inaltator decat o casa care rasuna de vocile celor dragi, vocile copiilor care se bucura de daruri si de atentia celor mari, vocea calda a bunicilor in timp ce ne povestesc despre cum erau sarbatorile mai demult, loc in care datinile strabune erau respectate cu sfintenie. An de an auzim, probabil ,aceleasi povesti, insa, cu siguranta, an de an asteptam 365 de zile pentru a auzi din nou povestile din vocile calde ale celor dragi.

Ei, iata ca din nou, ca in fiecare an, intram in atmosfera de Crăciun: focul arde domol în şemineu( sau, ma rog, mai modern avem caloriferele clade) , familia întreagă, “de la mic până la mare”, cum zice colinda, e prezentă în jurul bradului împodobit,asteptandu-l cu nerabdare pe Mos Craciun, timp in care mirosurile se intrepatrund intr-o simfonie delicata: mirosul de vin fiert cu mirodenii , mirosul de sarmale care “ bolborosesc de zor” pe foc si mirosul painii care acum se coace a invaluit toată casa...cel putin asa se procedeaza in prea-minunata noastra bucatarie....
Asteptam cu nerabdare sa auzim clopoţeii moşului şi sa vedem prima stea pe cer, Steaua Crăciunului, pentru ca sărbătoarea să poată începe, ca sa ne bucuram impreuna, atat de Nasterea Domnului, cat si de cadourile pe care ni le lasa Mosul sub bradut...

Dar pentru asta mai sunt necesare câteva “detalii”, mai trebuie puse la punct câteva activitati: pâinea calda, proaspat coaptă o asezam în mijlocul mesei, mere, gutui, portocale, covrigi şi nuci poleite puse în coşuleţe împletite, pentru colindători, lumânări vesele, cât mai multe şi de cât mai multe culori, aprinse pentru ca la lumina lor să se încălzească şi îngerii. Căci noaptea Crăciunului e cea mai lungă noapte de veghe, de aşteptare lângă leagănul sfânt, langa brad colindand... refrenele colindelor nu trebuie sa amuteasca ….in jurul mesei pentru a gusta din multitudinea de preparate culinare si pentru a ne incalzi cu vinul fiert bine aromat cu vanilie si scortisoara...

Iar cel mai asteptat moment dintre toate este momentul in care stam in jurul bradului, cantam colinde, depanam amintiri si deschidem cadourile. Indiferent de varsta, magia momentului deschiderii cadoului ne cuprinde pe fiecare. Oare ce se afla sub acel ambalaj? Sa fie cadoul mult visat? Sau nu? Insa indiferent daca este cadoul mult visat, daca este scump sau nu, importante sunt clipele magice inaintea descoperirii.
Este sentimentul ca cineva s-a gandit la noi si tine suficient de mult pentru a ne face o bucurie. Sa fim realisti, avand in vedere situatia economica a majoritatii dintre noi, ne concentram atentia si mai ales banii inspre membrii mici ai familiei, spre copii. La ei ne gandim in primul rand, ca mosul sa le aduca cadoul cel mai dragut. Ei sunt partea sensibila care trebuie ocrotita in orice familie si mai putin, noi oamenii mari.

Nu este gresit sa primim cadouri scumpe, insa daca realitatea economica nu a permis ca mosul sa aduca celor maturi cadouri scumpe, nu trebuie sa fim dezamagiti sau bucuria si magia sarbatorii sa dispara...

Sa nu uitam ca traim intr-o lume in care cea mai mare parte a timpului o petrecem la munca, la intalniri de afaceri sau in deplasari. Hai sa ne straduim ca de Craciun sa fim acasa cu familia noastra,caci Craciunul este o sarbatoare a familiei. Toate traditiile implica familia. Hai sa ne bucuram cu totii, impreuna, aceste clipe magice, deoarece pana la urmatorul Craciun vor trece exact 365 de zile.


Iata cum arata masa noastra de Craciun, cum ne-am pregatit noi pentru aceasta sarbatoare:

 - aperitivele....


 - salatele de vinete si ciuperci cu maioneza....




-vinul fiert aromat cu zahar si batoane de scortisoara:



- ciorba radauteana, acrisoara si dreasa cu smantana din belsug:


- mult asteptatele sarmale, invaluite in varza murata calita marunt , la care se alatura carnatii si ciolanul afumat dezosat...






- friptura .....care nu mai are nevoie de descriere....vorba autorului " no comment"    :





-condimentele esentiale, sarea si piperul, in sticlute speciale:



- fetita mea in asteptarea lui Mos Craciun....oare vine....oare cand vine?......


- dupa sosirea Mosului....



- la o partida de " Nu te supara frate ! " , cu tati.....


- cu mami si bunu la o poza....demna de tablou....



- Andreea la..." un pahar de vorba " cu bunu.....hai bunule....La multi ani!- cand ne-o fi mai rau, asa sa ne fie...

 - si, iata si piesele de rezistenta....platourile cu prajituri, bune, de casa.....





Oare ce iti poti dori mai mult, decat sa ai familia aproape, masa imbelsugata, bradutul impodobit si cadouri multe? ....A...da....probabil un pic mai multa zapada....


Hai sa fim sanatosi cu totii si sa avem parte de sarbatori minunate !


 Craciun Fericit!

joi, 22 decembrie 2011

PASTE CU CARNE DE PORC SI SOS BRUN MARONIU

Ingrediente:
400 g pulpa de porc, 1 ceapa, 1 ardei rosu si 1 ardei galben, 2-3 catei de usturoi, 200 ml de bulion, 150 ml de ulei, paste penne 250 g


Tehnica prepararii:
Ceapa se curata, se spala si se pune la calit in 150 ml de ulei, se stinge cu putina apa, apoi se adauga ardeii taiati cubulete, se adauga si usturoiul taiat marunt, se lasa sa se inmoaie putin si apoi se adauga carnea de porc taiata in cuburi. Se completeaza si cu putina apa, se pune sare si piper dupa gust, si eventual putina vegeta.  Se lasa sa fiarba, apoi se adauga ciupercile taiate felii. Cand toate ingredientele sunt fierte, se face un sos brun maroniu (se caleste o lingura de faina si se adauga bulion pana devine un sos mai gros) care se incorporeaza in escalop. Se mai lasa sa dea un clocot.
La final, se amesteca cu pastele.Se servesc fierbinti.

PASTE CU PIEPT DE PUI SI SOS ALFREDO

Ingrediente:
piept de pui taiat fidelute subtiri 250 g, 100 g crema de branza Philadelphia, 100 g unt, 1 cana cu lapte caldut, sare, piper, 2 catei de usturoi, patrunjel verde tocat marunt si un pachet de paste penne 200-250g.

Tehnica prepararii:
Pastele se pun la fiert in apa cu sare, se fierb bine si se lasa apoi la scurs.
 Separat, se prepara sosul astfel: intr-o cratita se pune untul la topit, la foc mic, apoi se adauga crema de branza, cand s-au topit se adauga si laptele, se amesteca bine, apoi se pune si usturoiul pisat, dupa care se pune si pieptul de pui (taiat fidelute, felii, rumenit in prealabil putin, intr-o lingura cu ulei de masline). Dupa ce s-a adaugat si puiul se lasa sa fiarba putin, apoi se adauga si patrunjelul tocat marunt si se mai lasa sa dea un clocot.
 Separat, se toarna sosul peste paste, se amesteca bine. Pastele se servesc calde.

TOCHITURA ARDELENEASCA

Ingrediente:
500 g pulpa de porc taiata cubulete, 200 g pastrama sau sunculita afumata, 2 caciulii de usturoi, 100 ml de vin alb, 1 canita de bulion, 3 linguri de ulei, sare si piper

 Tehnica prepararii:
 Carnea se taie cubulete, pastrama se taie feliute marunte. Intr-o tigaie mai mare se pune carnea la calit in ulei si putina apa, se lasa pana cand carnea isi schimba culoarea. Apoi se adauga pastrama taiata felii.Se adauga apoi sare si piper, putina vegeta, bulionul, se amesteca tot, se pune si vinul alb, iar la final se adauga usturoiul pisat. La final se pot adauga si cateva feliute de ardei iute, optional, pentru un gust mai picant. Sosul se mai lasa la fiert, acoperit, pana cand carnea este patrunsa bine.
 Tochitura se serveste cu mamaliguta calda, cu mujdei de usturoi si cu muraturi.

TOCANITA DIN FICATEI DE PUI

Ingrediente:
 ficatei de pui 500 g, 2 cepe mai mari, 150 g de ulei, 1 cana de bulion, sare dupa gust.


 Tehnica prepararii:
Ceapa se curata, se taie solzisori si se pune la calit intr-o cratita cu ulei si putina apa. Dupa ce s-a calit putin, se adauga ficateii si se lasa sa fiarba, la foc mic, pana cand sunt fierti ficateii. Apoi se adauga o cana de bulion, se mai lasa putin la fiert la foc mic.
Cand sunt fierti, ficateii se iau de pe foc, se pune sare dupa gust si se poate presara putin patrunjel verde.
 Se servesc calzi, cu garnitura de orez, cus cus sau pireu de cartofi, alaturi de o muratura asortata.

PIZZA DE CASA CU ALUAT PUFOS

Ingrediente:
Pt blat: 450 g de faina, 1 cubulet de rojdie, 1 vf de lingurita de sare, 100 ml de apa calda
Pt pizza: 150 g salam rustic, 6-8 felii de sunca sau pastrama afumata, sos de rosii, 150 g ciuperci feliute, masline, felii de rosii,porumb, carnaciori picanti felii,  150 g cascaval ras

Tehnica prepararii:
Aluat: intr-o cana se inmoaie drodia in apa calda, apoi se pun 5 linguri de faina, se amesteca bine, si se lasa cana acoperita 15 minute, pana cand maiaua isi mareste volumul. Intr-un vas mai mare se pune faina, la temperatura camerei, in mijlocul ei se pune maiaua facuta anterior, apoi se pun 2-3 linguri de ulei, putina sare. Aluatul se framanta foarte bine (daca mai trebuie se mai poate adauga putina apa calduta) pana cand devine un aluat moale, elastic si pufos. Se lasa la dospit cam 35-45 minute, intr-un loc caldut, acoperit.
 Apoi, se intinde o foaie subtire, care se aseaza in tava. Peste aluat se intinde sos de rosii, apoi se pune salamul si pastrama, apoi ciupercile, maslinele, porumbul, felii de carnaciori picanti, deasupra se aseaza feliile de rosii, apoi se pune cascavalul ras si se da la cuptor cam 20-30 minute.
 Pizza se serveste calda, cu sos de rosii.


marți, 20 decembrie 2011

PASTE SICILIENE

O reteta rapida si delicioasa cu paste....

Ingrediente:
450 g piept de pui, 200 g pastrama afumata, 200 g ciuperci, 250 ml bulion de casa, 200 g smantana, 200 g cascaval, 1 pachet de paste penne

Tehnica prepararii:
Pastele se pun la fiert, in apa cu sare. Pieptul de pui se taie fidelute, la fel si pastrama. Ciupercile se taie felii. Cacavalul se da pe razatoare.
Intr-o tigaie mai mare, se pune la calit in putin ulei pieptul de pui taiat fidelute.

  Cand s-a calit si este aproape gata, se adauga si pastrama afumata taiata fidelute.

 Apoi, se adauga si ciupercile taiate bucatele. Se lasa toate ingredientele bine la calit.


Dupa ce s-au calit toate impreuna, se adauga bulionul, se amesteca bine si apoi se lasa sa dea un clocot.


Apoi, se adauga si smantana, se mai lasa putin la fiert.

 Dupa ce ingredientele au dat un clocot, se golesc intr-o oala mai mare. Separat, se face un sos alb: se pune la calit 150 g de unt, se adauga 2 linguri de faina, apoi se subtiaza cu lapte. Cand sosul alb a dat un clocot, se adauga in oala peste sosul cu piept de pui. Se amesteca bine.

 Apoi, peste toata compozitia se adauga pastele fierte (scurse si racite)-penne am folosit eu- se amesteca bine

 Intreaga compozitie cu paste si sos se aseaza intr-o tava unsa in prealabil cu putin unt , deasupra se rade cascaval si se da la cuptor pentru 10-15 minute.

 Pastele se servesc fierbinti.



duminică, 18 decembrie 2011

MAMALIGA CU BRANZA " IN PATURI"

Intrucat preparatul prezentat este foarte simplu si cunoscut de toata lumea, il prezint si eu la mine pe blog....la noi acasa, cand eram copil, era unul din preparatele facute duminica dimineata, caci atunci eram sigur cu  totii la masa....se pare ca istoria se repeta....la fel procedam si noi acum....este una dintre mancarurile favorite ale familiei...duminica dimineata...

Ofer explicatia ca mamaliga "in paturi" inseamna mamaliguta aranjata in straturi de mamaliga, branza si ceva afumatura prajita (in general se face cu slaninuta prajita, insa , mie personal imi place cu pastrama prajita)....caci,...am avut ceva " nestiutori" care credeau altceva....POFTA  MARE !

Se face o mamaliguta potrivita....nici prea tare si nici prea moale.....intr-o craticioara se rumeneste putina pastrama afumata....se pregateste si niste branza framantata sau de burduf...
Intr-un vas de yena se aseaza in straturi mamaliga, afumatura prajita, branza....si tot asa pana sus....apoi se da la cuptor vreo  10  minute.
Se serveste calda, scaldata in smantana si .....obligatoriu.....alaturi de toti ai casei, cu drag adunati in jurul mesei.




 Fetita mea cu una din retele favorite:



 Si semnul de la gradi' care vrea sa zica "mai vreauuuuu"....