RSS

duminică, 11 martie 2012

PRAJITURA REGINA

Ingrediente:
BLAT 1:  5 oua, 5 linguri de zahar, 5 linguri de faina, 1/2 pliculet de praf de copt, 1 zahar vanilat
BLAT 2: 6 albusuri, 200 g zahar, 250 g nuca prajita, 2 linguri de faina
CREMA: 6 galbenusuri, 4 linguri de lapte, 200 g zahar pudra, 1 vanilie, 200 g unt,1 lingura de cacao
GLAZURA: 100 g zahar, 100 g nuca macinata

Tehnica prepararii: 

BLAT 1: se face un blat din 5 oua; se separa galbenusurile de albusuri, albusurile se bat spuma tare cu 5 linguri de zahar, apoi se adauga cele 5 galbenusuri, apoi se adauga treptat cele 5 linguri de faina, ia la final se presara praful de copt, se amesteca bine. Compozitia astfel obtinuta se pune la copt, in tava unsa si tapetata cu faina si hartie de copt. Cand este gata de copt se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.

BLAT 2: se face un blat din 6 albusuri care se bat spuma tare cu 200 g de zahar, apoi se adauga 250 g de nuca (nuca se prajeste putin in cuptor, apoi se taie bucatele marunte si abia apoi se adauga in compozitia blatului), se amesteca bine, apoi se adauga 2 linguri de faina. Se coace la foc mic, in tava cu hartie de copt.

CREMA: 6 galbenusuri se freaca bine cu 4 linguri de lapte, apoi se adauga 200 g zahar pudra, apoi se amesteca bine si compozitia astfel obtinuta se fierbe pe aburi pana se ingroasa ca o budinca. Crema se raceste bine.
Se spumeaza 200 g de unt si se amesteca cu crema racita.
Crema obtinuta se imparte in 2 parti: o jumatate ramane asa galbena , iar cealalta jumatate se amesteca cu 1 lingura de cacao si devine maro.

GLAZURA: 100 g de zahar se pun la caramelizat, apoi se adauga 100 g nuca macinata, se amesteca bine, apoi compozitia se lasa la racit. Se obtine un crantz pentru decorare.

Prajitura se aranjeaza astfel: se pune in  tava blatul galben de pandispan, peste el se intinde crema maro, apoi se aseaza blatul din albusuri si nuca, apoi se intinde crema galbena. La final, peste crema se ia crantzul si se da pe razatoare apoi se presara peste prajitura.
Se serveste rece.







sâmbătă, 3 martie 2012

PRAJITURA CIOCOLATINA

Ingrediente:
Blat: 7 oua, 50 ml ulei, 50 ml apa, 5 linguri cafea fina, 10 linguri de zahar,  8 linguri faina, 1 praf de copt
Crema: 6 galbenusuri, 250 g zahar, 150 ml cafea concentrata

Tehnica prepararii:
Pentru blat, se freaca mai intai galbenusurile cu uleiul. Separat, albusurile se bat spuma tare cu apa, un praf de sare si cu praful de copt, apoi se adauga treptat zaharul, se mixeaza bine si apoi se adauga si galbenusurile. Se adauga apoi faina care a fost amestecata cu cacao, cafeaua pudra. Se amesteca bne si se pune la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace 50 de minute la foc moderat. Apoi se scoate din cuptor, se lasa la racit si se taie blatul in doua.
Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu zaharul, se adauga cafeaua si se fierbe pe aburi, amestecand continuu, pana devine de consistenta unei budinci.Apoi se lasa sa se raceasca. Separat, se freaca untul spuma , lasat la temperatura camerei si se adauga treptat crema fiarta de cafea.
Se intinde jumatate de crema pe primul blat, se acopera cu al doilea blat, se decoreaza cu restul de crema si se orneaza cu ciocolata neagra rasa. Se da la rece.










GOGOSICA FITZOSICA

Ingrediente:
650 g faina alba, 1 pliculet de drojdie uscata (15 grame), 200 ml lapte caldut, 2 oua, 150 g zahar, 100 g unt, 1 lingurita de sare, 2 pliculete de vanilie, 2 esente de rom, coaja rasa de portocale, zahar pudra (pentru pudrat gogosile), ulei pentru prajit

Tehnica prepararii:
Aluatul a fost preparat in masina de facut paine. Am pus ingredientele in cuva, in ordinea urmatoare( mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide) : laptele caldut, untul topit( in cuptorul cu microunde -10-15 secunde, sa nu fie fierbinte), esentele, ouale, zaharul tos, pliculetele de zahar vanilinat, pliculetul de drojdie uscata, coaja rasa de portocala, faina si sarea. Masina framantat si dospit aluatul in total 1ora si 50 minute pe programul Aluat (Dough).
Cand este gata aluatul se scoate din masina de paine, se intinde pe o planseta pudrata cu faina intr-o foaie de 2 cm. Pe foaie se decupeaza cercuri sau diferite forme pentru gogosi. Aluatul ramas in jurul formelor se aduna, se mai framanta putin si apoi se intinde iar si se decupeaza.....si tot asa pana obtinem din tot aluatul gogosi.
Dupa ce s-au decupat formele pentru gogosi se lasa acolo pe planseta 15-20 de minute, sa mai dospeasca putin, sa isi mai mareasca volumul. Apoi, gogosile se pun la prajit, in ulei incins, se rumenesc pe ambele parti si se scot apoi pe o farfurie cu servet care sa absoarba uleiul.
Se servesc calde, pudrate cu zahar.













FARFALLE RAPIDISSIME

Ingrediente:
500 g paste farfalle, 200 g ciuperci, 200 g sunca de Praga, 200 g bacon afumat, 150 g brocolli , 200 g  de smantana dulce, 250 g cascaval pentru ornat, 3 rosii decojite , 1 vf lingurita de sare

Tehnica prepararii:
Pastele se pun la fiert, in apa rece cu sare si se fierb 8 minute.
Ciupercile se taie felii, baconul se taie cubulete, sunca de Praga se taie fidelute. Intr-o tigaie se pun la calit ciupercile cu baconul si sunca, apoi se adauga smantana, apoi se pun rosiile decojite si taiate marunt,se mai fierbe putin, se amesteca compozitia si cu brocolii (desfacut in prealabil in bucatele mici).
Se lasa sa dea un clocot.
Se serveste fierbinte, cu cascaval ras deasupra.



CIORBA DE PORC CU SMANTANA

Ingrediente:
- pulpa de porc fara grasime 800 g
- 2 ardei grasi, 3 morcovi, 5 cartofi
- 2-3 rosii bine coapte, 1 ardei kapia rosu
- apa si un cub de concentrat de legume
- bors magic, patrunjel, sare
- 1 lingura cu unt sau ulei de masline, 2 linguri de orez,  smantana 150 g

Tehnica prepararii:
Se curata si se spala  bine toate legumele.Carnea se spala bine si se taie cuburi sau felii mai mari. Morcovul, ceapa si ardeiul se  taie cubulete. Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi mai mari.
Intr-o cratita se pune ulei  150 ml, ceapa taiata marunt se pune la calit cu putina sare si putina boia, cand incepe sa se rumeneasca se adauga ardeiul taiat cubulete, apoi morcovul taiat cubulete. 
Dupa ce se rumenesc putin, se adauga carnea taiata cubulete, orezul, se lasa putin la fiert, apoi se completeaza cu apa, si vegeta si se mai lasa sa fiarba putin. Dupa ce s-au patruns legumele, se adauga , cartofii,  rosiile decojite si smantana.
 Se potriveste gustul cu condimente.
La  final se adauga 1 lingura de bors magic si patrunjel verde tocat marunt.
Se serveste fierbinte.



CHEC CU MIERE DE ALBINE

Ingrediente:
250 g faina alba, 125 g zahar, 125 ml apa, 100 g nuci, 100 ml ulei, 4 linguri miere albine, ½ praf de copt, sare

Tehnica prepararii:
Intr-o cratita se pune apa cu uleiul, zaharul si mierea (se recomanda a se folosi miere de albine curata si densa), se fierb impreuna pe bain-marine. Apoi e adauga praful de copt, se opreste focul, se amesteca bine si apoi se pun nucile macinate. Se incorporeaza apoi si faina alba si un praf de sare.
Compozitia astfel obtinuta se toarna intr-o tava de chec, in prealabil unsa si tapetata cu faina. Se coace la foc moderat, timp de 50 de minute.
Se lasa la racit si apoi se taie felii potrivite.