RSS

luni, 23 aprilie 2012

CREMES DE CASA

FOI DE CREMES:

 500 g faina, 3  oua intregi, 6 linguri smantana grasa, 1 lingurita sare; se framanta bine un aluat, care sa fie  moale si bun de intins. Aluatul se lasa putin sa se odihneasca.

500 g de osanza se amesteca cu 300 g de faina,se framanta, apoi se face o rulada mai groasa care se imparte in 4 parti egale.
Aluatul de mai sus, lasat sa se odihneasca,  se intinde si se unge cu o parte din aceasta compozitie.
Se impatura in patru pe aceeasi directie, apoi se intinde mai mult in lumgine se unge cu a doua parte din compozitia cu osanza, se impatura in patru….si asa mai departe pana se termina toate cele patru parti de osanza. Apoi se lasa sa se odihneasca. Aluatul astfel format se imparte in 6 foi pentru cremes.
Foile se intind pe fundul unei tavi mari de aragaz, se inteapa cu furculita din loc in loc si se coc la foc mediu pana devin rumene.Apoi, foile se lasa la racit.

CREMA DE CREMES:

Intr-o cratita teflonata se amesteca 8 galbensuri cu 350 g de zahar tos, se amesteca cu 3 vanilii si cu 220 g de faina. Se subtiaza apoi cu 1.2 litri lapte, se amesteca bine si se fierbe la foc mic, amestecand continuu, pentru ca sa nu se formeze cocoloase. Crema se fierbe pana se obtine o crema de consistenta foarte densa. Apoi se lasa la racit.

Crema se aseaza in strat gros intre foile de cremes, deasupra se presara zahar pudra si se da la rece. Inaintea servirii se la 5-6 ore la rece.




BOMBOANE RAFAELLO

Ingrediente:
 400 g unt (82% grasime), 320 g zahar pudra, 350 g lapte praf, 200 g nuca de cocs, alune (migdale)

Tehnica prepararii:
Intr-un bol se amesteca untul cu zaharul pudra si cu laptele praf; dupa ce s-a omogenizat foarte bine si se obtine o pasta se adauga nuca de cocos. Din compozitie se fac bilute care se umplu cu cate o aluna





duminică, 22 aprilie 2012

PRAJITURA COCOMAC


Blat: 8 albusuri se bat spuma cu 200 g de zahar tos, se adauga 20linguri de faina, 1 praf de copt, 100 g de mac, 150 g de nuca de cocos, se amesteca bine compozitia si se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina si hartie de copt

Foaie: se face o foaie tip dobos din 2 oua: se separa galbenusurile de albusuri, albusurile se bat spuma tare cu 2 linguri de apa, apoi se adauga 4 linguri de zahar, apoi se adauga galbensurile,se amesteca bine si apoi se adauga 4 linguri de faina.Se pune la copt timp de 15-20 de minute.

Crema: 8 galbenusuri se freaca spuma cu 300 g de zahar, se adauga 4 linguri de cafea ness, 150 ml de  lapte, se amesteca bine si se fierbe apoi la bain-marine pana cand devine o compozitie densa. Se lasa la racit, apoi se amesteca cu 300 g de unt.

Ornare: se asaza blatul cu mac si nuca de cocos se pune un strat de crema, apoi se asaza foaia de dobos apoi iar un strat de crema. Deasupra se orneaza cu ciocolata rasa. Se serveste rece.




PASCA CU BRANZA DULCE

Ingrediente:

Aluat:  550 g faina alba, 125 ml apa calduta, 125 ml lapte caldut, 80 g unt topit, 200 g zahar tos, 1 pliculet de drojdie uscata (10-12 g), 3 galbenusuri, un praf de sare, 2 vanilii, 50g coaja rasa de lamaie si portocala

Crema de branza: 500 g branza dulce de vaca, 4 pliculete de zahar vanilat, 2 esente de rom, 20 g gris, 50g de faina alba, 3 oua, 200 g stafide, 4-5 linguri de zahar tos, 2 linguri de coaja rasa de lamaie si portocala

Tehnica prepararii:

Aluatul a fost pregatit cu masina de paine, astfel: in cuva masinii de paine se pun ingredientele, mai aintai se pune apa calduta, laptele caldut, untul topit (caldut nu fierbinte), galbenusurile. Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul, sarea, coaja rasa de la lamaie si portocala, vanilia. Se amesteca bien prafurile si se toarna in cuva; in mijloc se face o adancitura si se toarna si drojdia uscata; se inchide capacul si se programeaza masina pe programul aluaturi (dough) .

Intr-un bol se pune branza de vaca (de preferat un sortiment mai cremos, care nu lasa zeama), apoi se adauga zaharl tos, esentele, vanilie si rom , stafidele (care in prealabil au fost tinute la inmuiat in sirop de apa cu esenta de rom si zahar vreo 25-30 minute), ouale, coaja rasa de lamaie si portocala. Compozitia se amesteca bine cu un mixer. Apoi se adauga grisul si faina si se amesteca din nou. Daca se doreste se mai poate adauga zahar, dupa gustul fiecaruia (mai dulce sau mai putin dulce ).

Cand aluatul este gata se scoate din cuva masinii si se rastoarna pe o planseta cu faina.
Aluatul se imparte in 2 bucati egale. Din prima parte de aluat se intinde o foaie rotunda care se va aseza pe fundul tavii de copt (tava cu pereti detasabili se imbraca in prealabil in hartie de copt). Foaia rotunda se aseaza in tava si se lasa acolo 20 minute, sa mai dospeasca putin.
Din cealalta parte de aluat , impartita in 3 parti egale, se realizeaza o impletitura din  rulouri de aluat, impletitura care va fi asezata in tava, peste foaia de aluat, sub forma de cerc. Se mai lasa la crescut 35 minute, sa se creeze un spatiu intre impletitua si foaie.
Apoi se adauga crema peste pasca, se unge aluatul cu galbenus de ou si se da la cuptor, incalzit bine in prealabil, pentru 50-55 minute, la foc mediu.
Cand este gata coapta, pasca se poate unge cu putina miere pentru un gust si o aroma deosebita.