RSS

duminică, 20 noiembrie 2011

PRAJITURA GOURMANDINE

Ingrediente:
10 oua, 10 linguri de zahar, 6 linguri de nuca macinata, 4 linguri de faina, 1 pliculet de praf de copt, 1 pliculet de zahar vanilat, 1 esenta de rom,

Tehnica prepararii:

Blat:
Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare cu praful de copt, apoi se adauga treptat cele 10 linguri de zahar, se adauga apoi galbenusurile, apoi se adauga zaharul vanilat. Treptat se adauga nuca macinata, se amesteca bine, apoi se aduga faina, se amesteca si la final se adauga esenta de rom. Compozitia obtinuta se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se da la copt pentru 40-45 de minute.
Dupa ce se scoate din cuptor blatul se lasa la racit, apoi se taite in 2 parti egale.

Crema:8 oua intregi se bat spuma cu 10 linguri de zahar si se amestce cu 5-6 linguri de cacao. Amestecul obtinut se pune la fiert pe bain-marin pana se obtine o crema de consistenta groasa. Apoi crema se lasa la racit. Intr-un bol se  amesteca bine 300 g de unt, peste care se pune treptat crema de ciocolata, se amesteca bine.

Sos caramel:
6 linguri de zahar se pun la caramelizat intr-o cratita, cand devine maroniu se adauga 100 ml de apa, se amesteca bine si se lasa sa fiarba pana devine un sos mai gros.

Asamblarea prajiturii:
Fiecare bucata din blatul taiat in doua parti se unge cu sosul de caramel , in strat destul de gros si se lasa putin sa se intareasca caramelul. Apoi se adauga crema de ciocolata, iar dupa ce s-a asamblat prajitura, se imbraca in crema de ciocolata, atat deasupra, cat si pe laterale, ca si pe tort.
Deasupra se orneaza cu turnulete din crema de ciocolata si se presara bombonele marunte colorate.
Se da la frigider 2-3 ore, se serveste rece.






CIORBA RADAUTEANA

Ingrediente:
6 ciocanele de pui, 6 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 2 radacini de pastarnac, 1 telina, 1 legatura de frunze de patrunjel, 1 gulie mica,1 ardei rosu si 1 ardei galben, 8 cartofi medii, smantana 250 g , 3 linguri de orez,  2 galbenusuri de ou, 2-3 catei de usturoi, sare, 2-3 linguri de vegeta, 150 ml de ulei, 100 ml de otet, 2-3 lingurite de bors magic cu smantana

Tehnica prepararii:

Se pun la fiert intr-o cratita cu apa rece si putina sare ciocanelele de pui, se spumeaza cand incep sa fiarba; dupa ce dau cateva clocote se adauga pastarnacul, telina, patrunjelul radacina si gulia, se lasa la fiert pana se inmoaie. Cand sunt fierte, se scot legumele si carnea si se pun separat.
Separat, intr-o cratita mai mica se pune la calit ceapa tocata marunt, impreuna cu uleiul 150 ml. Se mai pune si putina apa, si se lasa pana se rumeneste, apoi se adauga ardeii rosii si galbeni tocati marunt, apoi se adauga morcovii taiati cubulete; toate se lasa pana dau un clocot.
Supa ramasa dupa scoaterea legumelor si a carnitei se pune pe foc, cand incepe sa dea un clocot se adauga amestecul de ceapa, ardei si morcovi, se amesteca bine; legumele care au fiert bine in supa (respectiv radacina de patrunjel si cea de pastarnac, gulia si telina ) se pun impreuna intr-un bol si se paseaza bine; pasta obtinuta se adauga in ciorba.
Cand ciorba incepe sa fiarba se aduga cele 3 linguri de orez, apoi se adauga cartofii care au fost curatati si taiati cubulete, se aduga vegeta si sare dupa gust, precum si 100 ml de otet, se lasa toate sa fiarba.Usturoiul se curata si se paseaza bine, apoi se aduga in ciorba.
La final, se face un amestec de smantana cu galbenusurile de ou, care se adauga treptat in ciorba, apoi se adauga borsul magic, si dupa ce a mai dat un clocot se adauga si frunzele de patrunjel tocate marunt.Se mai lasa sa dea un clocot final si apoi se ia ciorba de pe foc.
Se serveste fierbinte, cu ardei iute si paine de casa, eventual se poate servi si cu mujdei de usturoi.


luni, 7 noiembrie 2011

TORT DE TOAMNA IN HAINUTA DE SARBATOARE

Ingrediente:

8 oua, 10 linguri de zahar, 10 linguri de faina, 1/2 pliculet praf de copt, 2 vanilii, mere felii 200 g, pere felii 200 g, zahar pt caramelizat 250 g, 2 budinci de vanilie, 1 l de lapte

Tehnica prepararii:
Se separa galbenusurile de albusuri. Intr-un vas se pun albusurile, apa, praful de copt si se bat bine, pana devine o spuma densa.Se adauga zaharul, si se bat bine in continuare. Apoi se adauga galbenusurile , se amesteca, si spoi se adauga treptat faina, amestecandu-se incet, pentri a deveni o compozitie omogena.


Zaharul pentru caramelizat se pune in cratita pentru tort, la topi, cand devine maroniu se tapeteza peretii cratitei, apoi se adauga untul pana se topeste. Apoi se pun merele si perele felii, apoi se adauga blatul de tort si se pune la copt, cca.5 de minute. Se scoate apoi pe o tava si se lasa la racit.

Separat se prepara budinca de vanilie, se lasa bine la racit si apoi se imbraca tortul cu budinca.
Se decoreaza cu  nuca de cocos colorata.



duminică, 6 noiembrie 2011

NEGRESA CU FULGI DE CIOCOLATA

Ingrediente:

500 g unt, 500 ml apa, 6-7 linguri de cacao, 600 g zahar, 1 plic de praf de copt, 1 vf lingurita de sare, 4 oua intregi, 300 g smantana, 1 cana de fulgi de ciocolata (cereale de ciocolata)

Tehnica prepararii:

Untul se taie cubulete si se pune la topit, pe bain-marine, pana se inmoaie. Apoi se adauga apa, si parful de cacao, se amesteca bine si se lasa in continuare pe foc. Separat, intr-un bol, se amesteca faina, cu zaharul, praful de copt, sarea, se amesteca bine. Cand crema de unt incepe sa fiarba, se incorporeaza incet prafurile amestecate, pana se omogenizeaza compozitia.
In compozitia astfel obtinuta se incorporeaza ouala intregi  batute spuma in prealabil,  si apoi se incorporeaza si smantana. Compozitia se amesteca bine si se pune intr-o tava unsa si tapetata, apoi se da la copt, cuptorul preincalzit.
Dupa ce a stat negresa la copt 15 minute, se scoate tava, se presara fulgii de ciocolata desupra pe prajitura, si se da la copt inapoi, pentru cca. 35-45 minute.
dupa ce s-a copt, se scoate tava, se lasa negresa la racit si se serveste taiata bucati potrivite.




marți, 1 noiembrie 2011

Prajitura cu dovleac



PRAJITURA  CU  DOVLEAC

Ingrediente:

 6 oua, 200 g de zahar, 300 g de faina, 800 g de dovleac curatat , dat pe razatoare si scurs, 3 vanilii, 1 praf de copt, migdale si esenta de migdale

Tehnica prepararii:

Se bat cele 6 oua intregi cu zaharul, pana se amesteca bine, cu mixerul, se pune apoi vanilia, se incorporeaza incet dovleacul dat pe razatoare si scurs in pralabil,apoi se pune parful de copt. Toate ingredientele se amesteca bine, dar incet, pentru a nu se lasa compozitia, se adauga apoi migdalele, esenta de migdale si vanilia. Compozitia astfel obtinuta se pune la copt intr-o tava unsa si tapetata cu faina, precum si cu hartie de copt. Se coace 45 de minute, se scoate apoi din tava si se lasa la racit.
Se poate orna cu spuma din albus de ou, sau cu frisca, precum si cu fructe.