RSS

sâmbătă, 20 august 2011

DULCEATA DE PRUNE


Ingrediente:
5 kg de prune brumarii, bine coapte, 3.5 kg de zahar,  (cantitatea de fructe este cea care ramane  dupa ce s-au scos samburii- se utilizeaza cam 600-700 g de zahar pentru fiecare kilogram de fructe fara samburi).

Tehnica prepararii:
Prunele  se spala, se desfac in 2, si se scot samburii.  Fructele se taie bucati mai mici, se amesteca cu zaharul si se dau la rece cam 10-12 ore, pentru a lasa zeama.

Apoi, dulceata se fierbe la inceput 10-15 minute la foc iute, apoi se da la foc mic; in timpul fierberii se amesteca des si se aduna spuma care se formeaza deasupra pe dulceata. Se fierbe cam 20-25 minute la foc mai mare, apoi, se da focul incet si se lasa la fiert pana se leaga dulceata (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).


DULCEATA DE GUTUI

Ingrediente:
2 kg de gutui bine coapte, 2.5 kg de zahar, 4 pahare cu apa.

Tehnica prepararii:
 Gutuile se aleg cele mai coapte; se spala bine, apoi se curata de coaja, se taie in 4, se curata bine si in interior si se taie in cubulete sau feliute subtiri.

Intr-o cratita se pun pe foc zaharul si apa si se fierb, pana se obtin un sirop de consistenta groasa.Siropul se fierbe bine si apoi se adauga acolo gutuile.Dulceata se fierbe la foc mic,in timpul fierberii se amesteca des si se aduna spuma care se formeaza deasupra pe dulceata.Se fierbe cam 20-25 minute la foc mai mare, apoi, se da focul incet si se lasa la fiert pana se leaga dulceata (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).



DULCEATA DIN COJI DE PEPENE VERDE ( LEBENITA)


Ingrediente:
3 kg coaja de lebenita, 2 kg zahar, 2 lamai.

Tehnica prepararii:
De pe cojile de lebenita se curata partea verde, subtire; pe coaja se poata lasa si un strat subtire rosu, miez de lebenita. Cojile se taie apoi cubulete, se pun intr-un vas cu apa si se pun la fiert pana se inmoaie. Apoi se scot si se pun la scurs.

 Intre timp, se fierbe un sirop din zahar si apa, cand s-a legat si e destul de gros se adauga cubuletele fierte din coji de lebenita; se amestece bine si se pune dulceata la fiert, la foc mic; cand incepe sa se lege se adauga sucul de lamaie, se fierbe bine si se aduna spuma. 

Se lasa la fiert pana se ajunge la consistenta dorita.

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).



DULCEATA DE AFINE

Ingrediente:
3 kg de afine, 2.5 kg de zahar, 1 lamaie, 8 pahare de apa

Tehnica prepararii:
Fructele se aleg bine, se spala bine in apa rece si se lasa la scurs intr-o strecuratoare.

Intr-o cratita se pune la fiert apa si zaharul, se lasa sa fiarba bine la foc iute, pana se leaga un sirop destul de gros, apoi se adauga fructele si se mai lasa sa fiarba, curatand mereu spuma formata deasupra. Cand incep sa formeze deasupra margelute fine, se adauga lamaia taiata felii subtiri si se mai lasa sa fiarba inca 15 minute.

Apoi se rastoarna intr-un vas mai mare, ceramic, se acopera cu un prosop umezit si se lasa pana se raceste complet. 
Dupa ce s-a racit complet se pune dulceata in borcane.


DULCEATA DE PIERSICI

Ingrediente:
5 kg de piersici bine coapte, 4 kg de zahar, zeama de la o lamaie,800 ml apa (cantitatea de fructe este cea care ramane  dupa ce s-au scos samburii- se utilizeaza cam 700-800 g de zahar pentru fiecare kilogram de fructe fara samburi).

Tehnica prepararii:
Pirsicile se aleg cele mai coapte; se spala bine, apoi se scot samburii din ele. Separat se pune apa la fiert si in momentul cand fierbe se pun bucatile de piersici si se lasa cam 1 minut; apoi se scot intr-un vas cu apa rece si se inlatura pielita de pe ele imediat.Pulpa de piersici rezultata se taie bucati mai mici si se stropesc cu zeama de la o lamaie.

 In cratita in care se va face dulceata se pune la fiert apa cu zaharul, amestecand tot timpul; se fierbe bine pana cand se leaga un sirop, cand acesta da in clocot se da focul mic si se fierbe cam 10-15 minute. Apoi se adauga fructele, se lasa sa fiarba si se ia spuma tot mereu; se fierbe pana cand dulceata ajunge la consistenta dorita (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi groase si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).


DULCEATA DE CAPSUNI


Ingrediente:
5 kg de capsuni bine coapte,  5 kg de zahar,  zeama de la 5 lamai.

Tehnica prepararii:
Capsunile se aleg cele mai coapte; se spala bine, apoi se aseaza in vasul in care se va fierbe dulceata, se pune zaharul peste ele, se amesteca bine si apoi se pune zeama de la lamai; se dau apoi la rece  10-12 ore, (se lasa asa amestecate  in vas, in frigider pentru ca sa lase zeama). Apoi, se amesteca bine si se pune dulceata la fiert; in timpul fierberii se amesteca des si se aduna spuma care se formeaza deasupra pe dulceata.Se fierbe cam 10-15 minute la foc mai mare, apoi, se da focul incet si se lasa la fiert pana se leaga dulceata (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi  si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).