RSS

sâmbătă, 20 august 2011

DULCEATA DE PIERSICI

Ingrediente:
5 kg de piersici bine coapte, 4 kg de zahar, zeama de la o lamaie,800 ml apa (cantitatea de fructe este cea care ramane  dupa ce s-au scos samburii- se utilizeaza cam 700-800 g de zahar pentru fiecare kilogram de fructe fara samburi).

Tehnica prepararii:
Pirsicile se aleg cele mai coapte; se spala bine, apoi se scot samburii din ele. Separat se pune apa la fiert si in momentul cand fierbe se pun bucatile de piersici si se lasa cam 1 minut; apoi se scot intr-un vas cu apa rece si se inlatura pielita de pe ele imediat.Pulpa de piersici rezultata se taie bucati mai mici si se stropesc cu zeama de la o lamaie.

 In cratita in care se va face dulceata se pune la fiert apa cu zaharul, amestecand tot timpul; se fierbe bine pana cand se leaga un sirop, cand acesta da in clocot se da focul mic si se fierbe cam 10-15 minute. Apoi se adauga fructele, se lasa sa fiarba si se ia spuma tot mereu; se fierbe pana cand dulceata ajunge la consistenta dorita (se verifica consistenta astfel: se pune pe o farfurioara dulceata din vasul in care se fierbe, se raceste bine,apoi se verifica  daca e destul de groasa).

Borcanele in care se pune dulceata se spala foarte bine, la fel si capacele, se sterg bine si apoi se pun cateva minute la cuptorul incalzit in prealabil pentru a se usca foarte bine.

Dulceata se pune in borcane fierbinte, se inchid foarte bine capacele si apoi borcanele fierbinti se aseaza intre 2 cuverturi groase si se invelesc bine, lasandu-le asa pana se racesc singure (2-3 zile).

Exista si varianta de a pune dulceata fierbinte in borcane, si apoi se lasa borcanele desfacute pana a doua zi cand se raceste dulceata, pentru a se forma o pojghita deasupra, si abia apoi se pun capacele.

TIPS 1:  Pentru a nu se lipi de fundul cratitei in momentul fierberii, pe fundul cratitei se poate pune ptin otet, inainte de a pune fructele si zaharul pentru dulceata. Este bine ca dulceata sa fie fiarta cu cratita pusa pe o plita, si nu direct pe flacara (sau chiar in cuptor, la foc mic).

TIPS 2:  Dupa ce borcanele s-au umplut cu dulceata fierbinte, ele se inchid bine cu capacele si se pot intoarce cu gura in jos, lasandu-le asa pana se racesc (pentru a nu se aduna apa pe capacul borcanului, din condens).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu